T/F. 010 7509638
M. 06 48076148
E. info@astraelektra.nl
Astra Elektra
Hoogvliet-Rotterdam
K.v.k-nr. 55980295
Astra Elektra
Uw erkende installateur voor regio Rijnmond en omstreken
Energiebesparing


Voor bedrijven en instellingen die per jaar meer dan 50.000 kWh elektriciteit gebruiken is het tegenwoordig verplicht energiebesparende maatregelen door te voeren1. De te nemen maatregelen staan op de lijst Erkende Maatregelenlijsten voor energiebesparing2 en verschillen per bedrijfstak. Ook voor kleinere gebruikers is het interessant het energieverbruik terug te dringen. Astra Elektra kan op verschillende manieren het energieverbruik van een elektrische installatie verminderen. Wij bieden onder andere de volgende mogelijkheden aan:

- ledverlichting
Het vervangen van conventionele verlichting door ledverlichting kan het elektriciteitsverbruik met meer dan 50% verminderen. Naast deze directe besparing heeft ledverlichting nog meer voordelen. Omdat de levensduur van een ledlichtbron veel groter is dan een conventionele, hoeft er minder vaak onderhoud te worden verricht aan de verlichting. Zeker als de verlichting moeilijk bereikbaar is, is dit een groot voordeel. Daarbij komt dat veel mensen ledverlichting rustiger aan vinden voelen. In veel gevallen geeft een ledlichtbron ook meer licht af dan de lichtbron die hij vervangt.

Als de bestaande verlichting door led vervangen wordt is er de keuze tussen het vervangen van de lichtbronnen zelf of de volledige armatuur. Tegenwoordig is er voor vrijwel iedere conventionele lichtbron een ledvervanger. Voorbeelden zijn: gloeilampen, spaarlampen en tl-buizen (tegenwoordig ook T5). Het vervangen van de lichtbron heeft als voordeel dat het heel snel uitgevoerd kan worden. Nadeel is dat het niet de meest zuinige ledverlichting is. In de ledvervangers zit elektronica die de aangeboden elektriciteit geschikt maakt voor ledverlichting en hierbij treedt wat verlies op. Bij het vervangen van TL-buizen door ledbuizen blijft vaak het voorschakelapparaat in de armatuur achter, als deze niet verwijderd wordt zorgt dit ook voor wat verlies.

Het volledig vervangen van een oud armatuur door een ledarmatuur levert de grootste energiebesparing op. Complete ledarmaturen zijn het efficiƫntst en hebben natuurlijk ook een moderne uitstraling. Nadelen zijn dat er meer arbeidstijd nodig is en dat vaak de aanschafkosten hoger zijn. Een goed moment om complete armaturen te vervangen is tijdens een grote verbouwing of herindeling.

- bewegingsmelding
Het plaatsen van aanwezigheidsmelders en verwijderen van lichtschakelaars voorkomt dat verlichting onbedoeld aan blijft staan. Dit scheelt elektriciteitskosten en de lampen gaan ook langer mee. Aanwezigheidsmelders zijn er in allerlei soorten en met allerlei opties. Sommige modellen zijn laaggeprijsd en niet nauwkeurig of met een klein bereik. Deze zijn ideaal voor kleine ruimten als een bergkast, of voor gangen waar voorbijgangers grote bewegingen maken. Voor wc's zijn er zelfs aanwezigheidsmelders die op de plaats van de lichtschakelaar geplaatst kunnen worden. Andere melders zijn juist duurder en nauwkeuriger. Deze zijn bijvoorbeeld geschikt voor ruimten waar mensen langdurig achter een bureau zitten. Sommige modellen kunnen met een afstandsbediening of app ingesteld worden. Tenslotte zijn er nog speciale modellen die informatie over de aanwezigheid van mensen aan een systeem doorgeven. Een schoonmaakploeg kan dan bekijken welke ruimten weinig gebruikt zijn en niet schoongemaakt hoeven te worden.

- energieverbruiksmanager
Een energieverbruiksmanager is een apparaat dat inzicht geeft in het actuele elektriciteitsverbruik. Gebruikers worden zich zo bewust van het verbruik en het effect van hun gedrag.

- plaatsen infraroodverwarming
Infraroodverwarming bestaat uit panelen die infrarode straling uitzenden. Deze straling verwarmt de huid en kleding van personen die zich binnen het bereik van de panelen bevinden. De lucht en de ruimte zelf worden niet verwarmd. Hierdoor kan met een kleiner vermogen dan met conventionele verwarming een ruimte aangenaam in gebruik genomen worden. Infraroodverwarming kan overal ingezet worden, maar is helemaal ideaal voor het achteraf aanleggen van verwarming in wc's en kleine ruimten.

1https://www.rvo.nl/onderwerpen/duurzaam-ondernemen/energie-besparen/informatieplicht-energiebesparing/energiebesparingsplicht

2
https://www.rvo.nl/onderwerpen/duurzaam-ondernemen/energie-besparen/informatieplicht-energiebesparing/bedrijven-en-instellingen/erkende-maatregelenlijsten